A weboldalon minden megvalósítható, hol vannak a kompromisszumok?

A weboldalon minden megvalósítható, hol vannak a kompromisszumok?

Korábban egy oldal kinézete (az erős grafikai megoldások miatt) jelentősen befolyásolta egy oldal letöltő sebességét, azonban a mai technikai eszközeink (PC, tablet, telefon, stb.) és az internetszolgáltatók már annyira fejlettek, hogy mindez már csak „legenda”. A nehézségek okai egészen másban keresendők. Ilyen például, ha:

  • elbeszél egymás mellett a megbízó és az informatikus (vagyis az elképzelések és a megvalósításaik kevésbé találkoznak egymással)
  • minden menü-elemre az egész oldalt legeneráltatjuk újra (azért hiba, mert akkor a háttérben futó műveletek is újragenerálódnak)
  • kevésbé felel meg a kód a modern nagyvállalati konvencióknak
  • figyelmen kívül hagyják a DRY-t (Don’t Repeat Yourself, azaz „ne ismételd önmagad”, vagyis, amikor hagyjuk duplikálódni az elemeket)
  • a kód szempontjából egy kevésbé tapasztalt kezdő felületesebben ismerheti a technológiát kezdő kevésbé ismeri átfogóan a technológiát (ezért lehet olyan dolgok fejlesztésébe is belekezd, amik egyébként már előre implementálva vannak)
  • olyan adatbázis kapcsolatot fejlesztenek le, amit egy-egy keretrendszer egy-két hívásból elvégezne
  • figyelmen kívül hagyják a S.O.L.I.D. elveket
  • a kód redundáns, stb.

Csak akkor használhatjuk ki a technológia (illetve a keretrendszerek) sajátosságait, ha ismerjük, és akkor biztosan a legmegfelelőbben fogjuk lefejlesztetni weboldalunkat (mivel a keretrendszerekben szinte biztos, hogy minden egyes részfeladatra van megoldás).

Azonban érdemes mérlegelni, hogy mennyi keretünk van a szóban forgó webfejlesztésre! Azt is, hogy mekkora üzleti értékkel bírunk, valamint, hogy mennyi ideig kívánunk aktívak maradni (és persze bővíthető legyen-e oldalunk egyáltalán).

A konzervatívabb gondolkodásúak szerint az asztali alkalmazások elegendőek lehetnek, de be kell látni, hogy az innovatív megoldások idővel erőnek erejével utat törnek. A PWA (Progressive Web App) térhódítása az Android-os és IOS-os telefonos applikációk fellángolásakor kezdődhetett, és vele együtt a következő dilemma is: miért szorítsuk magunkat bizonyos platformok keretei közé, ha egy bárhonnan, bármilyen eszközről, bármilyen operációs rendszerről elérhető webalkalmazást is készíthetünk, ami akár teljesen ugyanúgy nézhet ki mind design-ban, mind működésben?

Kompromisszumokat talán az üzleti kérdésekben találhatunk, erre elég csak megvizsgálni az Android, illetve az IOS állapotát: az Apple minden fejlesztést egy kézben tart, az Android viszont “open source” (nyílt forráskódú szoftverek) alapon működik, így bárki beleszólhat a fejlesztésbe. Hátránya, hogy ezáltal saját önmaga konkurenciájává is válik, megnehezítve ezzel az egyén saját üzletei sikereit, de legalább erősebb versenyhelyzetet teremt.

 A megvalósítandó “solution” implementálására egyre több lehetőségünk van, talán már a bőség zavarába is kerülhetünk. Pár éve még pár HTML, Javascript, illetve PHP kódból állt egy weblap, ma már függőségkezelők és (ahogy’ fentebb említettük) keretrendszerek garmadája áll rendelkezésre. Évente jönnek ki új technológiák, amikkel még gyorsabban vagy épp teljesen másképpen fejleszthetjük webalkalmazásunkat. Fontos azonban mérlegelnünk, hogy mit szeretnénk létrehozni. Egy design-os oldalhoz talán elég egy Javascript keretrendszer (mint pl. Vue.js vagy Angular), de ha már komolyabb háttérfeladatokat szeretnénk megvalósítani (vagy netán egy komolyabb felhőkezelésbe futunk bele), akkor ott már igenis el kell gondolkodunk azon, hogy a PHP, a Java vagy a .NET egyik keretrendszerét vesszük elő. Egyre élesebb különbségek vannak a front-end (előtér, kinézet) és a back-end (háttérmunkálatok) feladatai között.

Jelen állás szerint annyi információ és technológia áll rendelkezésre, hogy aki kicsit is elhivatott a szakmája iránt, az akár egy egész életet is eltölthet ezek tanulmányozásával (és a velük való kísérletezéssel). Emiatt azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a webfejlesztés jelenleg megállíthatatlanul, azaz teljesen határtalanul tör előre.

Tetszett a cikk? Oszd meg vagy írd meg véleményed ezzel kapcsolatban, fűzz a témához egyéb infót!