Mi fán terem ez a TikTok?

Mi fán terem ez a TikTok?

A TikTok egy olyan mobiltelefonos videómegosztó program, amellyel 15 másodperces kreatív kisvideókat lehet készíteni. (Korábban Musical.ly néven volt ismert.) A felmérések szerint ez az egyik leggyorsabban növekvő applikáció (legfőképpen Indiában). Jellemzően a serdülőkori és a fiatal felnőtt korosztály használja abból a célból, hogy figyelmet kapjanak és népszerűségüket növeljék. Használatának feltételei közé tartozik a minimum 13 éves korhatár, azonban a 8-10 évesek is bizonyítottan előszeretettel posztolnak.

Korunk digitális világában a pozitív visszajelzéseket egy fiatal általában az online térből kapja olyan ismerősöktől és ismeretlenektől egyaránt, akiknek egy része akár követőkké is válhat. A követők mennyisége adja és határozza meg végül a felhasználó „értékét”, akik a ranglista valahányadik fokán foglalnak helyet. (Az élmezőnybe 30.000 követővel lehet bekerülni.)

Tartalmát tekintve a TikTok alkalmazás többféle lehet. Eleinte a már meglévő zenei alkotások részletére tátogtak a felhasználók. Ezt közzétették a többi regisztrált tag (közönség) számára, majd megjelentek a humorral bíró tartalmak, mémek, ugyanakkor a veszélytelen és egyre veszélyesebb „challange”-k (azaz kihívások) is.

Általánosságban elmondható, hogy jelen korunk fiataljai a gyors sikerekben bíznak. Minél rövidebb idő alatt kívánnak minél több információt befogadni, amit minimális hozzájárulással (munkával, energiabefektetéssel) átlagon felüli teljesítményű eredményt remélnek.

TIPP

Előnyei közé sorolható, hogy a részünkre bocsátott 15 másodperc alkalmas lehet arra, hogy olyan gondolatokat osszunk meg a közönséggel, amelyek felhívják a figyelmet egy-egy társadalmi vagy környezeti problémára és komolyan elgondolkodtatják a hallgatókat.

Tetszett a cikk? Oszd meg vagy írd meg véleményed ezzel kapcsolatban, fűzz a témához egyéb infót!