Valóban eltűnnek a like-ok a közösségi oldalakról?

Valóban eltűnnek a like-ok a közösségi oldalakról?

Először idén tavasszal röppent fel a hír, hogy az Instagram megreformálja a like-olás szabályait. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a feltöltött tartalmak népszerűségét a felhasználó továbbra is láthatja, azonban a poszt melletti számláló hiányában a látogatónak egyesével kell majd összeszámolnia a kedvelőket. Erre tesznek azóta is kísérletet Kanadában, Japánban, Írországban, Brazíliában, Ausztráliában, Olaszországban és Új-Zélandon. Később derül ki, hogy az átállás folyamatosan történik majd meg, vagy pedig egy konkrét időponthoz kötve.

A közösségi oldalak által egy képet adunk magunkról. Vagy olyat, amilyenek vagyunk, vagy pedig olyat, amilyenek lenni szeretnénk. Ez utóbbi azért veszélyesebb lélektanilag, mivel amellett, hogy téves képet mutat a felhasználó önmagáról, ideiglenesen azonosulhat is ezzel az álarccal, amely, ha leomlik, ott minden esetben (lelki)sérülés történik. Mivel így is, úgy is közünk van az általunk önmagunkról kommunikált tartalmakhoz, ezért sok esetben több vállalat HR-ese is az adott jelentkezőre keres, mielőtt behívná egy elbeszélgetésre.

A reformálás okai

Egyik oka az, hogy társadalmunk tagjai a másik emberhez hasonlítva alakít ki magáról (esetenként tévesen) kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb képet, de az emberi természetből adódóan rendszerint kedvezőtlenebbet. (Hiszen mindig találni olyat, aki nálunk pl. sportosabb, ügyesebben játszik hangszeren vagy művészibb fényképeket készít.) Az ebből fakadó egyéni szorongás pedig alkalmanként drámai következményekkel járhat.

Másik oka az alkotói tevékenység hiányában keresendő. A „like-vadászat” során megszaporodtak az idővonalakon a veszélyes „challange”-ek (kihívások) és egyéb sületlenségek.

Társadalmi hatásai

Általánosságban véve elmondható, hogy a fiatal generáció értékrendje szerves részévé vált, hogy önértékelését a social media által határozza meg, önbecsülését tehát az általa posztolt tartalmak népszerűsége formálja. Ehhez az évek már hozzászoktatták őket, és ha ezt most elveszik, akkor kétféle út következhet:

  • egyrészt lesz olyan, aki hirtelen nem tudja, hogyan fejezze ki önmagát és emiatt szorongásai keletkeznek,
  • másrészt az emberi találékonyság által megtalálja a módját annak, hogy hogyan tudná mégis a felhasználó megmutatni önmagát a világnak.

 

TIPP

Az ember fektessen nagyobb hangsúlyt az önismeretre, amelynek számos jól bevált útját ismerjük már. Nyugodtan kérjünk segítséget szakemberektől (pszichológusoktól, teológusoktól, coach-októl vagy pedagógusoktól) belátásaink szerint!

Tetszett a cikk? Oszd meg vagy írd meg véleményed ezzel kapcsolatban, fűzz a témához egyéb infót!